Sunday, April 02, 2006

Seindah Mawar Berduri [siri AKHIR]


"Encik ni, Abdul Rahim bin Abdullah?" Tanya pengurus itu.
"Ya, saya!" jawab Pak Cik Abdul Rahim tersenyum mesra.
"Err, suami kepada Puan Zahra binti Muhammad?" tanyanya lagi.
"Ya, ya…" balasnya, makin tersimpul senyuman. Rupa-rupanya, kehadirannya bersama satu berita. Seorang jemaah umrah Malaysia telah dipanggil menghadap Allah buat selama-lamanya. Nyawanya diangkat di Masjidil Haram.
"Zahra meninggal dunia???" satu hakikat yang sukar ditelan. Perginya takkan kembali lagi, meninggalkan semua yang menjadi kesayangan, membakar tiap kerinduan dan kasih sayang.
"Allahyarhamah mati dalam keadaan memangku al-Quran setelah solat Tahajjud," jelas pengurus itu lagi. Dada Pak Cik Abdul Rahim berombak kencang. Dia cuba mengumpul ketabahan dan kekuatan.
"Innalillahi wainna ialihi rojiu’n…" manik-manik jernih gugur membasahi pipinya satu persatu. Kolam matanya tewas menentang arus kesedihan.
"Beratnya ujian ini…Oh, Tuhan!!!" dadanya sedih menahan sebak.
"Zahra, kau pinjaman Allah! Abang redho dengan kuasa Allah menarik balik pinjaman- Nya. sedangkan Rasulullah juga berpisah dengan Khadijah tercinta…Al-Fatihah," bisik hatinya penuh sayu dan hiba. Pipinya banjir dibasahi air mata. Jenazah ibu Khazinatul Asrar selamat disemadikan di Bumi Barakoh, Mekkah Al-Mukarromah. Beruntunglah dia kerana disembahyangkan oleh lautan para jemaah umrah.
Tenang wajah Allahyarhamah di saat kematian.
"Ya Allah, golongkan dia bersama golongan yang Kau redhoi kerana dia isteri yang solehah. Jadikan dia sebagai bidadariku andai aku layak untuk syurga-Mu..amin ya Rabbal A’lamin,". Doa kudus seorang suami mengakhiri tawaf wida’ sebelum berangkat dari Tanah Suci. Hatinya berbisik lagi,
"Khazinatul Asrar puteriku, maafkan abah kerana pulang tanpa ummi bersama. Semoga kau akan tabah menerima suratan ini nanti. Abah dapat rasakan, betapa pilunya hatimu duhai puteriku kerana tak dapat lagi melihat ummi untuk selamanya. Ummi milik Allah, anakku…Allah lebih menyayanginya. Abah terpaksa tinggalkan jenazah ummi di Bumi Barakoh ini, namun sifat penyayang ummi tetap abah bawa pulang bersama. Moga, kaulah nanti yang mewarisi keindahan ummimu sabagai hiasan duniawi seorang suami, seindah mawar berduri…….."
Dan air mata lelakinya tumpah lagi.
DEMIKIANLAH, SEINDAH MAWAR BERDURI…..
Ku damba kasih Ilahi…
.::TAMAT::.

0 comments:

Yang Benar Tetap Benar © 2008 Template by:
SkinCorner