Wednesday, June 28, 2006

Risalah Akhawat

PERHATIAN: Tulisan ini diambil dari http://albazrah.blogspot.com/

Menutup lembaran al-Kahfi. Merenung ke dalam diri. Dilatari burdah al-Busiri, saya terasa ada sesuatu yang perlu saya tulis malam Jumaat ini. Sekarang lagi 15 minit jam 3 pagi. Pukul 12 tadi, saya baru pulang dari mutala’ah Rasail al-Nur…kawan saya Emine mahu pulang ke Turki. Emine teman saya yang sangat menguasai Rasail al-Nur. Akhlaknya juga saya yakin, hasil acuan risalah al-Qur’an ini. Dalam diam, saya sangat mengkagumi Emine…
Saya merenung kembali perbicangan saya dengan Najwa dari Bangkok waktu pulang dari library tadi. Cuba mengingatkan kembali nasihat-nasihat Najwa kepada saya yang mungkin agak down dengan prestasi diri. Lantas saya mengambil Luma’aat rantaian Rasail al-Nur. Saya membelek-belek, jam dah pukul 1 pagi. Satu persatu saya perhatikan, dan saya terhenti di Luma’ah ke 24. Risalah itu bertajuk Risalah Hijab. Risalah yang juga terkandung di dalam Risalah Akhawat.
Bermulalah dialog dalam diri…Seumpama Ustaz Nursi di hadapan saya. Dan saya yakin, memang Ustaz Nursi bersama saya.

Nursi :Assalamualaikum anakku…, kenapa aku lihat engkau begitu sedih? Apakah yang menggusarkan fikiranmu? Beritahulah aku, moga dengan barakah Risalah al-Quran yang ada di tanganmu itu…akan meringankan penanggungan batinmu.
Aku :Oh Ustaaaz…wa`alaikummussalam. Emmm..ntahlah ustaz…apalah yang mengganggu saya. Saya benar-benar tidak tahu apa yang saya rasakan ni. Sungguh beban, saya tak tahu…saya penat.
Nursi :Berselawatlah anakku…moga kau dikurnia ketenangan. Laplah air matamu itu.
Aku :Allahhumma salli wa sallim wabarik ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad…
Nursi :Anakku, bertenanglah…
Aku :Terima kasih ustaz…sebenarnya saya sangat perlukan tunjuk ajar Ustaz. Saya buntu, saya keliru…saya…saya ingin menjadi perempuan yang baik…tapi saya tak tahu, bagaimana harus memulakannya…saya takut.
Ustaz…dalam Risalah ni, saya rasa saya terlalu jauh dari apa yang Ustaz huraikan tentang fitrah seorang perempuan.
Nursi :Anakku, bersabarlah…akan ku cuba membantumu. Semoga Allah merahmatimu. Aku sungguh gembira mendengar cita-citamu yang murni itu…
Insya Allah, engkau tergolong di kalangan akhawat akhirah…yang menghuni syurga. Tetapi di sana ada beberapa perkara yang perlu kau fahami.
Yang pertama, perempuan itu diciptakan sebagai makhluk yang terlalu lemah. Dia juga terlalu lembut. Dia secara fitrah memerlukan seorang lelaki untuk melindungi dirinya…
Aku :Tapi ustaz…saya tidak mahu kahwin.
Nursi :Itu hanya kalammu anakku, sedangkan fitrah penciptaanmu menyatakan engkau memerlukan lelaki sebagai pelindung. Sebelum kau berkahwin, tentulah ayahmu dan mahrammu. Sesudah kahwin, menjadi tanggungjawab suamimu.
Aku :Emmm…
Nursi :Jiwa perempuan terlalu halus. Secara fitrah juga…mereka begitu mudah menerima orang lain…tidak memilih, tidak bersyarat. Tetapi perempuan tidak suka jika dikasari.
Aku :Betul ustaz, itu jugalah yang saya rasakan. Saya tidak suka orang mengasari saya dan mengasari kawan-kawan saya. Dan saya juga mudah rapat dengan semua orang yang baik pada saya.
Nursi :Ya…dan, secara naluri juga, perempuan tidak suka diperhatikan. Lebih-lebih lagi oleh pandangan mata lelaki yang jahat.
Aku :Ustaz…saya tidak tahu pandangan lelaki yang mana yang menjadi racun dan mana yang tidak. Saya tidak ambil pusing semua tu…itu bukan urusan saya.
Nursi :Memang bukan urusanmu untuk memastikan siapa yang memandangmu atau tidak. Cuma kau perlu berhati-hati. Apakah perasaanmu anakku, bila kau tiba-tiba mengetahui seseorang sedang memerhatikanmu? Dan orang itu ialah lelaki yang bukan mahram?
Aku :Sudah tentu saya mengelak, ustaz. Kalau saya tahu, lelaki itu suka memandang saya. Saya akan mengelak dari bertembung dengannya.
Nursi :Nah…itulah fitrah mu.
Aku :Oh ya ustaz, bagaimana pula dengan lelaki yang bukan mahram, tetapi saya rasa selamat? Saya tidak rasa mereka memerhati saya dengan makna tertentu. Malah saya rasa mereka seumpama keluarga saya…mereka teman-teman saya yang baik. Mereka membela saya dan kawan-kawan perempuan lain seumpama membela adik-adik mereka.
Nursi :Ya memang ada. Dalam sepuluh lelaki, mungkin dua daripadanya kau akan rasa selamat dan percaya manakala lapan yang lain kau tidak akan berpaling mahupun memandang, malah seboleh mugkin kau akan mengelak.
Secara fitrah, kau takut pada kejahatan seseorang yang bernama lelaki. Tetapi kau mesti hati-hati. Hiduplah dalam syariat…kau akan tenang.
Aku :Tapi, akhir-akhir ni ustaz, terlalu banyak ujian yang menimpa saya. Malah bertalu-talu fitnah datang. Saya tak daya…saya takut Allah murka.
Nursi :Anakku, rasa takut pada murkaTuhan itu membawamu ke syurga.

Saya cuba memuatkan perbicangan panjang Ustaz Nursi di dalam Risalah Hijab dan beberapa risalah khusus buat akhawat yang lain sepanjang perbualan saya dengan Ustaz Nursi ini. Tetapi terlalu banyak perkara penting yang tidak dapat dimuatkan kali ini. Kalam saya terlalu haqir untuk menukil hakikat kebenaran Rasail al-Nur, sungguh tak mampu untuk saya. Pelbagai perbincangan untuk gadis-gadis dan untuk para isteri. Ustaz Nursi juga menyentuh soal femenisme, liberalisme. Pandangannya yang menjangkau jauh ke akhirat, melihat perempuan-perempuan syurga dan juga perempuan bahan bakar dalam neraka, manakan mampu untuk saya yang kerdil masih lagi berlegar di sekitar dunia dan masih terikat cintakan dunia untuk mengupas dan merangkumkan di dalam satu perbualan ringkas. Saya mencadangkan akhawaat sekalian mendapatkan Risalah Akhawaat dan membacanya. Agar berkat keikhlasan akhawaat mencari kebenaran, akan dibuka kefahaman dan penghayatan. Saya cuma permudahkan dalam bentuk dialog, apa yang saya faham dari bacaan spontan saya.

Nursi :Anakku, sudah lama aku fikirkan tentang fitnah akhir zaman. Terutamanya anak-anakku seperti mu ini. Aku juga gusar. Cabaran dan arus terlalu deras. Insya Allah, aku doakan kalian anak-anakku akhawaat akhirah akan istiqamah dengan jati diri kalian.
Aku :Susah ustaz…saya ingin mencari ilmu seperti orang lelaki. Tetapi sungguh terbatas peluang saya…Saya juga ingin berjiwa kental seperti orang lelaki…berbakti, berdakwah… Saya seolah ingin menjadi lelaki. Namun… dah saya perempuan, perempuan juga lah…takkan lepas dari cabaran sebagai perempuan. Soal keselamatan, soal kehormatan dan juga soal fitnah-fitnah lain yang silih bergantian.
Nursi :Astaghfirullah…kenapa sampai kau mahu jadi lelaki? Engkau perlu bersyukur…peluang untuk engkau berbakti juga terbentang luas walau sebagai perempuan. Bersabarlah dengan apa jua dugaan. Selagi engkau berpegang dengan syariat, menjaga niat dan bertindak menurut fitrahmu, insya Allah kau akan dibantu dan dipimpin Allah.
Aku :Bagaimana ustaz?
Nursi :Di akhir zaman ini…terlalu banyak cabaran yang luar biasa. Agama sudah tidak menjadi pegangan lagi. Semua orang berlumba-lumba mencapai ketinggian materialistik semata-mata. Agama tidak lagi diutamakan. Pendidikan terpisah di antara dunia dan akhirat. Malah pelajaran agama juga guna untuk diperdagangkan. Aku harap kau tidak menjadi seperti perempuan-perempuan yang memperjuangkan hak pembebasan wanita itu?
Aku :Emm…
Nursi :Perempuan-perempuan itu menyeru pada kesama rataan hak. Mereka tidak segan silu lagi berpakaian yang menjolok mata. Sedangkan itu bercanggah dengan fitrah mereka yang sememangnya mahu ditutup.
Aku :Menutup aurat itu suatu fitrah, ustaz?
Nursi :Ya…sudah tentu. Sebagaimana yang kita bincang di awal tadi, perempuan tidak senang dirinya diperhatikan…perempuan secara spontan akan berhati-hati dengan lelaki yang tidak dikenalinya…Allah yang menjadikan perempuan mengetahui secara pasti apa yang baik dan apa yang tidak kepada perempuan seperti kamu.
Aku :Masya Allah…
Nursi :Bukankah perempuan yang paling terdedah hampir bertelanjang sekalipun tidak suka diperhatikan? Mungkin dia berpenampilan begitu untuk dipandang oleh beberapa orang lelaki sahaja, bukan semua lelaki. Sedangkan keadaan dirinya itu seolah mengajak semua orang lelaki menghampirinya. Malah dia telah menyebabkan nafsu dan syahwat lelaki terganggu. Kalau lah disebabkan penampilannya itu dia dicabul, nescaya dia akan melaporkan pada pihak berkuasa…dan kalaulah dia senang hati dirinya dicabul…sudah pasti dia membiarkan sahaja tanpa dilaporkan…itu tandanya fitrah perempuan bersetuju dengan menutup aurat.
Aku :Tapi…
Nursi :Janganlah kau mencontohi mereka. Mereka itu sanggup menggadaikan agama demi kenikmatan dunia yang sementara. Mereka menghalalkan seks bebas, pertandingan ratu cantik dan menentang perkahwinan. Sedangkan fitrah mereka sebenarnya sengsara dengan keadaan-keadaan itu.
Cuba engkau fikirkan…seorang lelaki yang perlu menahan nafsu syahwatnya selama sejam lebih mudah dibanding kesengsaraan yang perlu ditanggung oleh seorang perempuan disebabkan perlakuan zina. Kenikmatan yang sama2, mereka akan nikmati hanyalah 9 atau sepuluh minit…Selepas itu…perempuan itulah yang menanggung kesengsaraan sendirian. Dia perlu bersusah payah menanggung kandungan selama 9 bulan ke sepuluh bulan. Dan setelah itu, dia perlu menjaga bayi itu sehingga 9 hingga 10 tahun tanpa suami…bukan kah ini suatu yang menyusahkan perempuan itu?
Aku :Emm betul tu ustaz…Na’uzubillah
Nursi :Dan selepas itu pelbagai lagi kesulitan, bahkan juga akan mendapat azab di akhirat lantaran maksiat yang dilakukan. Anakku, hiduplah berteraskan syariat, nescaya engkau akan mendapat kebahagiaan. Kerana di dalam setiap kebaikan dan keta’atan pada agama, aku melihat ia menjadi benih-benih kepada syurga. Sedangkan kemungkaran dan maksiat, merupakan benih-benih kepada neraka…
Aku :Insya Allah, ustaz. Doakan saya.
Nursi :Aku sentiasa mendoakanmu dan akhawat akhirah sepertimu. Semoga kalian selamat menongkah arus deras yang melanda kalian hari ini.
Aku :Ustaz, bagaimana dengan saya yang ingin berkhidmat dan berbakti ini? Sedangkan hati saya begitu takut dengan perkahwinan. Tapi saya tak mahu manjadi perempuan yang terjerumus dalam maksiat.
Nursi :Oh…perkara itu yang merunsingkanmu, anakku? Engkau janganlah risau... Memang perkahwinan itu sunnah. Engkau akan dilimpahi barakah. Tetapi dengan situasi hari ini, dengan pendidikan agama yang makin terhakis sungguh sukar mencari pasangan yang mendorong ke akhirat. Aku nasihatkan mu wahai anakku, bercukuplah dengan apa yang ada pada engkau sekarang. Janganlah sampai engkau mengorbankan agamamu lantaran perlu ta’at kepada suami yang tidak mempuyai agama. Lebih baik engkau meneruskan khidmat dengan penuh keikhlasan, sehingga ada lelaki yang benar-benar baik agamanya datang kepadamu.
Aku : Ya, ustaz…
Nursi :Tetapi kalaulah perempuan itu sudah berkahwin dan dia diuji dengan suami yang tidak ta’at, malah mengasarinya, perkara yang terbaik ialah bersabar dengan keadaan suaminya itu. Aku begitu sedih dengan keadaan sekarang sering benar kes-kes dibawa ke mahkamah. Sedangkan bukan setakat penyelesaian mahkamah yang dicari…tetapi lebih dari itu. Hikmah banyak tersembunyi, perempuan yang bersabar dengan keadaan suamiya akan mendapat ganjaran yang besar. Doa-doanya akan didengari Allah. Moga Allah mengubah keadaan suaminya.
Aku :Ustaz…keadaan hari ini menyukarkan seorang perempuan. Tidak lagi seperti dahulu, perempuan tidak keluar rumah. Sedang saya, banyak urusan di luar perlu saya lakukan. Tetapi sulit juga ustaz…
Nursi :Kalau perlu engkau bekerja mencari rezeki…bekerjalah. Bekerjalah dengan sepenuh hati, berserahlah kepada Allah. Kalaulah seorang perempuan mempunyai suami yang tidak ta’at pada agama dan mengabaikan keluarga…teguhkan hatimu, kau keluarlah bekerja.
Untukmu anakku dan juga perempuan sepertimu yang benar-benar ingin berkhidmat kepada al-Qur’an dan iman, sesungguhnya perempuan yang hakikatnya sangat lemah memerlukan pembantu untuk menguruskan hidupnya, iaitu seorang suami.
Namun keluarnya kalian untuk bekerja mencari rezeki sendirian, berhempas pulas berusaha mencari nafkah adalah sepuluh kali lebih baik daripada engkau terpaksa tunduk kepada lelaki yang tidak mempunyai didikan agama, mengarah dan memaksa rumah tangga seperti banyak yang terdapat hari ini.
Selalunya perempuan akan ta’at pada suami, dan cuba memenangi hati suaminya sahingga berpura-pura dan mengabaikan ibadah dan akhlaknya. Sungguh tidak wajar perempuan seperti mu mencari suami yang longgar pegangan agama. Biarlah engkau tidak berkahwin…anakku, daripada hidupmu disia-siakan…sehinggalah ada lelaki yang mempunyai agama datang menikahimu.
Aku :Oh ustaz…terima kasih. Saya rasa makin tenang dan lapang fikiran.
Nursi :Alhamdulillah....Hidup di akhir zaman memang sungguh perit. Sukar sekali mempertahankan iman. Aku nasihat kan engkau, peliharalah imanmu, suburkan ia. Engkau perlu korbankan banyak perkara demi keselamatan imanmu. Andai yang perlu engkau korbankan itu ialah kenikmatan dunia, korbankanlah demi iman.
Aku :Insya Allah, saya akan ingat nasihat ustaz. Terima kasih banyak-banyak, semoga Allah membalas kebaikan ustaz. Doakan saya. Ustaz datang lah lagi menziarahi saya.
Nursi :Insya Allah, aku doakan kau kekal berkhidmat kepada al-Qur’an dan iman, dipelihara di dunia dan akhirat. Janganlah engkau bersedih lagi, anakku.. Insya Allah kita bertemu di lain kali. Assalamua’alaikum.
Aku : Ameen, wa’alaikummussalam.

Wallahhu a'lam, Subhanakala 'ilma lana illa ma 'allamtana innaka antal 'alimul hakim

2 comments:

~albazrah~ said...

Assalamualaikum..
Perbicangan tentang ini juga boleh dibaca secara lebih terperinci di dalam Luma'aat. Juga selain Risalah Akhawat ia juga dimuatkan di dalam Guide for Youth (Mursyidus Syabab)..

Dalam Mursyidus Syabab juga dimuatkan panduan bagi pemuda dan belia..bagaimana mempertahan iman.. bagaimana menghadapi ujian akhir zaman.
bagaimana berjuang...

Insya Allah...kita sama2 mempertahankan iman yang semakin mahal di akhir zaman ini...

Kazeem said...

Wa'alaikumsalam...
Syukran albazrah...
InsyaALLAH..salam perjuanagn untuk mencari apa yg patut dicari...

Yang Benar Tetap Benar © 2008 Template by:
SkinCorner