Monday, December 01, 2008

Kebesaran Allah: Bulan berdansa mengiringi Musytari dan Kejora - 1 Disember 2008

Saya mencari sesuatu untuk dikongsi pada hari ini... Walaupun mungkin telah dikongsi di blog2 lain..xpelah, sekadar memenuhi koleksi di blog ini. Saya cuba juga mengintai langit...tapi langit di sini berawan, bulan yang dicari tidak kelihatan. Al maklum musim hujan... Tak mengapa. Terima kasih kepada Ateh tuan blog http://www.atehfaisal.blogspot.com/ yang telah mengeluarkan posting berkaitan peristiwa ini yang juga susulan dari portal http://falak-online.net/myportal/


Kejadian Allah yg mengagumkan aku malam ni...

Bulan bersama-sama dengan Mustytari (jupiter) dan Kejora (venus) akan berhimpun di dalam kawasan yang sama dan membentuk sebuah segitiga! membentuh seperti sedang tersenyum.

Bayangkan, walaupun ketiga-tiga objek ini dilihat seolah-olah hampir antara satu sama lain, tetapi dari segi hakikatnya tidak.

Cahaya dari Bulan mengambil masa 1.3 saat untuk sampai ke mata kita. Cahaya dari Kejora (objek sebelah kiri), mengambil masa lebih kurang 8 minit untuk sampai. Manakala Musytari yang dilihat itu ialah keadaannya 48 minit terdahulu!Subhanallah!!!

0 comments:

Yang Benar Tetap Benar © 2008 Template by:
SkinCorner