Friday, August 01, 2008

Caj 3% HARAM (Riba) - PTPTN Tak Mengaku?

Wakil PTPTN memberikan penerangan

Ramai mahasiswa terutama para peminjam PTPTN tertunggu-tunggu apakah keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung status caj 3% PTPTN, adakah ianya HARAM, ataupun Harus?


Walaupun bukan sebagai peminjam PTPTN, saya sangat berminat mengikuti isu ini memandangkan ia berkaitan dengan hukum syariah dan secara kebetulan saya juga adalah pimpinan mahasiswa.

Ramai yang mengadu bahawa caj yg dikenakan ini adalah haram kerana mengandungi unsur riba. Serba salah dibuatnya. Tak bayar hutang berdosa. Melibatkan diri dalam perkara yang berunsur riba juga berdosa. Sudah pasti ianya sangat mengelirukan.

Satu muzakarah Khas Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK) telah diadakan pada 28 Julai 2008. Apakah keputusan sebenar yang telah dicapai?


Setelah meneliti beberapa halaman dari internet, saya mendapati ianya amatlah mengelirukan. Akhbar Utusan Malaysia melaporkan bahawa MFK telah memutuskan bahawa caj perkhidmatan sebanyak 3% yang dikenakan PTPTN ke atas peminjamnya tidak menyalahi syarak tetapi mahu kadar 3% itu dikurangkan bagi meringankan beban pelajar.

Namun, setelah diamati pula di ruangan S.S Mufti Perlis yang juga merupakan salah seorang individu berautoriti dalam jawatankuasa tersebut, kenyataannya agak berbeza.

"Dalam mesyuarat sebelum ini di Alor Setar pada 6-7 Mei 2008 memang pihak PTPTN juga akur bahawa caj yang dikenakan berdasarkan jumlah pinjaman dan Jawatankuasa sepakat menganggapnya riba. Cumanya, Pengerusi (yang juga Naib Canselor USIM) agak keberatan mengumumkan keputusan tersebut, sebaliknya hanya menyatakan kepada media bahawa pihak PTPTN dikehendaki mematuhi garis panduan." - S.S. Dr. Mohd Asri Zainul Abidin

Beliau turut menyatakan, "yang dianggap oleh Jawatankuasa Fatwa sebagai tidak bertentangan dengan syarak adalah kaedah caj baru yang bakal diubah, bukan yang ada sekarang". Jika begitu, ia adalah sangat berbeza daripada apa yang dilaporkan dalam media arus perdana.

Persoalannya, mengapakah pihak PTPTN tidak mengaku bahawa sistem pinjaman sebelum ini (caj perkhidmatan) adalah riba? Saya percaya dan begitu yakin, mahasiswa tidak mudah diperbodoh dengan kenyataan tidak bertanggungjawab ini.

Wallahua'lam...

Kazeem ibnu Muhammad
1 Ogos 2008

0 comments:

Yang Benar Tetap Benar © 2008 Template by:
SkinCorner